miercuri, 14 octombrie 2015

Zamolxe erou literar

In ciuda inexistentei a mai mult de o fraza intreaga despre Zamolxe in toate sursele antice, cine doreste informatii suplimentare poate consulta doua lucrari perfect lamuritoare, aparute mai recent: Viata lui Zamolxe (2011) si Zamolxe Arianul (2010).


Prima carte, a deja celebrului printre cunoscatori Octavian Sarbatoare, este prezentata astfel:

"Zamolxe Arianul, Salvator al geto-dacilor, străbunii poporului român, a trăit în acelaşi timp istoric cu mari personalităţi ale gândirii umane din toate timpurile, Pythagoras, Buddha, Mahavira, Confucius, Lao-Tsu, profetul Zaharia.
        Erou civilizator al neamului său, Zamolxe a fost la vremea aceea Mare Preot, rege şi apoi zeificat.
        Emergenţa conştiinţei dacice la românii de azi face ca spiritualitatea zamolxiană a înţelepciunii să fie calea renaşterii neamului românesc, în condiţiile în care omenirea se găseşte într-o criză de viziune existenţială.
        Actualele generaţii umane sunt martore ale unor evenimente cosmice remrcabile ce acţionează ca surse energetice în inducerea unor noi stări de conştiinţă individuală şi colectivă.
        Spirala ciclică a istoriei trezeşte neamul românesc şi îl reînscrie la viaţă prin reconstituirea spiritualităţii native bazată pe Legile Frumoase zamolxiene şi prin readucerea centralităţii ei în Munţii Carpaţi - temelia noastră milenară."

Cea de a doua are avantajul unei coperti mai atragatoare si meritul de a se auto-declara la capitolul beletristica. Lucrarea il are drept autor pe si mai celebrul Pavel Corut, iar editura poarta, deloc surprinzator, acelasi nume:


 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu