Despre Istvan sau poate despre copiii cu barba si pileus ai dacilor ... Un nou produs de succes a magazinelor pentru familii de daci.
joi, 4 august 2016
marți, 5 iulie 2016
Carti calde
Aceasta carte de familie (Mocanu&Mocanu), care apare la categoria "carti pentru adulti" a unui binecunoscut site dacic, propune o interpretare lirica a unei surse absolut inedite: Legile lui Zamolxe (asa cum sunt ele pastrate in "traditia populara", probabil de la Deceneu citire si apoi din dac in dac, pana la taran). Grafica are si ea menirea de a trezi uimire in sufletul oricarui privitor, care se intreaba cum a ajuns coiful getic degetar in varf de par, de cand lupul dacic functioneaza pe post de aruncator de flacari, si in general, de ce....
Oricum, cred ca merita achizitionata si lecturata din doasca-n doasca, deoarece prezentare promite o "reusita transpunere in versuri" a legilor cu pricina, pastrate ca prin minune in traditia orala peste 2000 de ani.
vineri, 1 aprilie 2016
Patetism vizual cu daci
Preaplinul sufletesc incercat in excercitiu de imaginatie al conteplarii stramosilor si maretiei lor, deci si a noastre, trebuie sa isi gaseasca si expresia vizuala. Lucrarile de mai jos sunt un bun exemplu de cromatica eroica, tristete epica, dacism cosmic, dar si imposibilitatea focalizarii prin panza lacrimilor de madrie. Frumos!
Exista si un nivel profund al lucrarilor, revelat la o atenta analiza iconografica: legatura dac-codru, dac-cal (nesigur daca se aplica tranzitivitatea cal-codru) si intelepciunea dacilor (ochiul de pe panglica de pe pileus). Sublim!
miercuri, 23 martie 2016
Motiv dacic - simbol solar
Orice spirală de pe vreun artefact dacic este un simbol solar. Este lucru ştiut. Orice reprezentare, în special geometrică, avea un înţeles profund, de preferinţă cosmic. Şi acesta este un lucru indubitabil. Acuma însă avem o explicaţie - tot rotundul e un soare pentru că dacii sunt fiii soarelui. Normal!
Detaliu camasa dacica. Motiv dacic - simbol solar |
Tricou fiii soarelui, purtat de o fiică a aceluiaşi astru |
Faptul că orice şarpe stilizat este o viperă nu mai are cum să ne deranjeze, iar viziunea dacilor printre palmieri este doar un pas mai departe. Îmi pare chiar a recunoaşte celebrul motiv al carambolei dacice.
Camasa vipera dacica |
Tricou barbatesc insemne dacice |
Dacul Gandalf
Octavian Sărbătoare aspiră la un nou best seller cu o lucrare al cărei titlu denotă multă indecizie, dar şi multă şi stratificată înţelepciune. Este vorba despre Zamolxe, dar şi despre creştinismul înainte de Christos al dacilor, dacă nu cumva ar fi sugerat şi dacismul implicit din Stăpânul inelelor.
Din modestie, sau poate la derută, numele autorului nu apare pe copertă - deşi unii ar putea crede că ar fi o autoare, doamna Edit Morosan, aceasta este de fapt Edit(ura) omonimă.
Pierdeţi mult necitind descrierea cărţii pe site-ul www.divin.ro (Divin. Adevar Divin), care incepe cu ..."autorul scrierii cuvintelor a fost doar un vas..."
"Autorul
scrierii cuvintelor din această carte, Octavian Sărbătoare, a fost doar
un vas, al culegerii cunoaşterii şi revelaţiei, prin care au vorbit
toţi cei care au adus neamului românesc cuvântul Lui Dumnezeu cu
ajutorul Focului Viu. Prin citirea acestui cuvânt vom înţelege că
Dumnezeu nu a părăsit niciodată întru-totul neamul românesc care este
poporul Lui Dumnezeu. La aceste timpuri istorice a sosit momentul de a
spune marile adevăruri care au fost ascunse mult timp de vălul
întunericului. Omenirea se trezeşte din marile rătăciri milenare, căi
pe care a apucat din necunoaştere.
CARTEA LUI ZAMOLXE este
un îndreptar tuturor religiilor lumii. Ea serveşte drept cale a
luminii tuturor popoarelor lumii care de veacuri şi milenii caută
drumul divin. Cele patru părţi componente, CARTEA VIEŢII (VIE), CARTEA
NEMURIRII (NEM), CARTEA LEGII STRĂMOŞEŞTI (LEG) şi CARTEA IUBIRII DE
OAMENI (IUB), sunt lucrări care zidesc înţelepciunea lumii, în esenţele
ei, prin ideile fundamentale vieţuirii omului. Cărţile componente
corespund unor căi ale cunoaşterii divine aşa cum se va vedea din
cuprinsul lucrării, respectiv CALEA LUI DUMNEZEU, CALEA LUI ZAMOLXE
ARIANUL FIUL LUI DUMNEZEU, CALEA ÎNŢELEPCIUNII LUI ZAMOLXE şi CALEA LUI
IISUS FIUL DACIEI.
Revelaţiile expuse sunt general valabile
tuturor celor care înţeleg că omenirea evoluează spiritual în căutarea
drumului către Dumnezeul Cel Adevărat. Proba adevărului acestui drum
sunt rezultatele produse în viaţa omului. Numai în acest mod trebuie
acceptată veridicitatea unei doctrine religioase şi spirituale care se
zideşte pe credinţa în a cerceta înainte de a crede.
Neamul românesc se va dovedi în timp a
fi marele deschizător de drumuri divine pentru toate popoarele lumii
care se străduiesc de milenii să-şi găsească lumina călăuzitoare.
Popoarele lumii vor lua pildă, după neamul românesc, şi-şi vor scrie
crezuri care să le reprezinte identitar, şi astfel să-şi sacralizeze
istoria. Se elimină astfel în umanitate neajunsurile care apar datorită
adoptării credinţelor altor neamuri.
sâmbătă, 30 ianuarie 2016
DRACOBETE
Eu cred ca pe undeva s-a strecurat o eroare etimologica si ca nu este vorba de Dragobete ci de DRACOBETE, o sarbatoare dacica a iubirii, a dragostei de celalalt, de partie, de tricolor, de neam, de lup etc.
Daci amestecati
Noii daci sunt si ei oameni, care vorbesc la telefon, alearga alaturi de gladiatori, stau la o tacla cu politistii, poarta blugi si adidasi, participa la sfintiri de biserici ortodoxe si la sesiuni foto impreuna cu familia. Ca oamenii...
marți, 12 ianuarie 2016
Draco obsesiv
Lupul dacic este, mai nou, peste tot: purtat pe piele, pe haine, pe caciuli, pe tricouri. "Ultima moda" este de a-l pune pe acoperis, ca statuie - desi pe post de cocos de vant ar fi mai potrivit cu functia sa primordiala. Altii insa vad lupul in locuri neobisnuite, pe treceri de pietoni sau chiar ii ghicesc conturul in harti. Cred ca fenomenul are o denumire clinica...
Denumirea este pareidolia:
Pareidolia este un fenomen psihologic definit ca o iluzie sau o interpretare gresita, acesta consta in perceperea unor stimuli externi (in genere imagini, uneori sunete) ca fiind semnificativi si interpretati precum obiecte familiare, cunoscute. De cele mai multe ori stimulii perceputi sunt vagi, aleatorii si obscuri insa sunt perceputi concret ca fiind clari, distincti si precisi. Etimologia cuvantului provine din grecescul para, care inseamna pe langa, cu, alaturi de si din eidolon, diminutivul cuvantului grecesc eidos care inseamna imagine sau forma.
Si un exemplu recent de la Institutul Dacic de Ortodoxism Cuantic:
marți, 5 ianuarie 2016
Abonați-vă la:
Postări (Atom)