...sa aflu cine e Daniel Roxin, in afara de zeul cunoasterii si al adevarului, de tatal tracilor, dacilor si al romanilor adevarati, de autor de succes si educator al noilor generatii de mici daci. Stie cineva? Si, ca sa ajungem la domeniul de interes de fapt, ce cauta ca indrumator al unei trupe de reenactment? Invitat de adolescentii care au crescut cu "Legendele dacilor", "Magia la daci" si "Micul dac"?
sâmbătă, 31 octombrie 2015
miercuri, 14 octombrie 2015
Zamolxe erou literar
In ciuda inexistentei a mai mult de o fraza intreaga despre Zamolxe in toate sursele antice, cine doreste informatii suplimentare poate consulta doua lucrari perfect lamuritoare, aparute mai recent: Viata lui Zamolxe (2011) si Zamolxe Arianul (2010).
Prima carte, a deja celebrului printre cunoscatori Octavian Sarbatoare, este prezentata astfel:
"Zamolxe Arianul, Salvator al geto-dacilor, străbunii poporului român, a trăit în acelaşi timp istoric cu mari personalităţi ale gândirii umane din toate timpurile, Pythagoras, Buddha, Mahavira, Confucius, Lao-Tsu, profetul Zaharia.
Prima carte, a deja celebrului printre cunoscatori Octavian Sarbatoare, este prezentata astfel:
"Zamolxe Arianul, Salvator al geto-dacilor, străbunii poporului român, a trăit în acelaşi timp istoric cu mari personalităţi ale gândirii umane din toate timpurile, Pythagoras, Buddha, Mahavira, Confucius, Lao-Tsu, profetul Zaharia.
Erou civilizator al neamului său, Zamolxe a fost la vremea aceea Mare Preot, rege şi apoi zeificat.
Emergenţa
conştiinţei dacice la românii de azi face ca spiritualitatea zamolxiană
a înţelepciunii să fie calea renaşterii neamului românesc, în
condiţiile în care omenirea se găseşte într-o criză de viziune
existenţială.
Actualele
generaţii umane sunt martore ale unor evenimente cosmice remrcabile ce
acţionează ca surse energetice în inducerea unor noi stări de conştiinţă
individuală şi colectivă.
Spirala
ciclică a istoriei trezeşte neamul românesc şi îl reînscrie la viaţă
prin reconstituirea spiritualităţii native bazată pe Legile Frumoase
zamolxiene şi prin readucerea centralităţii ei în Munţii Carpaţi -
temelia noastră milenară."
Cea de a doua are avantajul unei coperti mai atragatoare si meritul de a se auto-declara la capitolul beletristica. Lucrarea il are drept autor pe si mai celebrul Pavel Corut, iar editura poarta, deloc surprinzator, acelasi nume:
luni, 5 octombrie 2015
Seminarii si proiecte paradiziace
Se stie deja cum multe proiecte ajung in momentul disperat al cursei contra cronometru de cheltuire a banilor. Sau cum altele incep printr-o cursa trepidanta de cautare a unor idei crete care sa justifice un proiect "aranjat". Ei bine, dacii pot fi o solutie in ambele cazuri.
Discutam despre o prezentare (Mestesuguri/ mestesugari din orasul Covasna), parte dintr-o conferinta (cu tema integrarii mestesugurilor traditionale in turismul
local/regional), in cadrul unui proiect („MESTERUL TURISTIC - Integrarea
abilitătilor mestesugaresti in turismul local - alternativa viabila de
revitalizare a spatiului rural”). Nimic din toate aceste detalii nu justifica amestecul dacilor, cu atât mai mult cu cat ei apar invaluiti in stereotipurile si asocierile deja cunoscute: lupul dacic si tricolorul, portul dacic si portul popular, incluzând chimirul dacic si camasa dacica cu maneci bufante, dar si unele noi: sica-iatagan, bundita dacica cu ciucuri, si scutul dacic din lemn sculptat, mic si stramb.
Dorim proiectului mult succes!
Abonați-vă la:
Postări (Atom)