luni, 31 august 2015

Femeile dace

Asupra consoartelor dacilor plantează misterul. Nu suntem decişi nici cum să le numim: dăcoaice, dace, femeile dacilor, chiar dăciţe. DEX-ul indică forma "dace", deşi nici aşa nu sună chiar bine. Informaţiile antice sunt şi ele foarte firave. Cel mai adesea ne raportăm la reprezentările de pe Columnă, dar asta nu împiedică reconstituiri destul de fanteziste de costum şi mai ales de ritualuri în care ar fi putut fi implicate astfel de doamne, sau şi mai bine - dansatoare, iele, sau preotese.
Pentru sinteza informaţiilor existente, recomand: FEMEILE DACILOR
Iar pentru reconstituiri fanteziste, ofer imagini:

Un costum perfect pentru gătit: cunună de flori, "pafta", eşarfă inutilă, şi blană pe umeri.


 Ritualul roţii aprinse cu făclia (!?)
 

Unde or fi atestate arcaşe dace?

sâmbătă, 29 august 2015

Dacul şi pomul de Crăciun

Prezentare de costum dacic. Barba şi părul lung incluse. 
Exemplul nr. 1:


  • - cămaşă, centură, căciulă, scut, armă, pelerină
  • - colan cu pandative-cui
  • - încă un colan
  • - colier cu mărgele colorate din pastă de sticlă
  • - fibule pe umeri
  • - blană în miez de vară
  • - traistă atârnată la centură
Exemplul nr. 2:


  • - tricou negru (autentic)
  • - apărători de încheietură (neatestate)
  • - cămaşă din solzi de piele (cârlionţaţi)
  • - colţ-pandantiv
  • - piele tăbăcită, purtată în miez de vară, prinsă cu lanţ
  • - pileus cu cruci şi broderie aurie
  • - curea de piele cu corn de băut
N-o fi un pic cam mult?

vineri, 28 august 2015

Magie dacică


"În vremurile de demult, Dacia era un ținut plin de mister și de frumusețe, un loc unde eroi și ființe cu puteri magice se întâlneau pentru a porni împreună în aventuri minunate.
Din acele timpuri de legendă, în care oamenii se credeau nemuritori, au ajuns până la noi poveștile unor întâmplări uimitoare."
Aceasta este descrierea unei magice cărticele scrise de către Daniel Roxin. Radio Erevan ar confirma, precizând:
- oare unde a dispărut frumuseţea şi de ce?
- dacă doar se întâlneau în Dacia, oare unde locuiau fiinţele magice? exista un centru şi mai vechi şi mai magic?
- cum au ajuns poveştile uimitoare până la autor? deşi, fiind doar trei povestiri, o inspiraţie supraumană pare mai acceptabilă.
- cum rezistă pagina la atâtea adjective mirabolante?
- care erau eroii în discuţie? Lupul Alb? Diegis? Sânzâienele?

Măruntele indicii ale faptului că dacii apelau într-adevăr la practici magice sunt însă mult mai sexuale şi mai belicoase decât Legenda Marelui Lup Alb, Diegis și Noaptea de Sânziene, sau Comoara lui Decebal. Micile figurine antropomorfe în cauză par a fi fost folosite în stil voodoo, deoarece prezintă cavităţi în zone vitale. Aşteptăm un autor inspirat care să nareze şi povestea lor....


joi, 27 august 2015

Comerţ dacic

Orice am spune, "dacii" se vând bine. Găseşti de toate, de la căciuli, apărătoare de braţ, traiste populare, statuete, tricouri, căni, şi bijuterii, la stickere de maşină. Ce diferă însă este aspectul acestor creaţii şi modul în care combină, mai mult sau mai puţin absurd, simbolurile din algoritmul naţionalismului: daci şi tricolor, daci şi sloganuri (mândru să fiu dac, urmaş al lui Decebal, dacii liberi, noi suntem daci), daci şi simboluri populare (floarea/copacul vieţii), daci şi (paleo)creştinism etc.

 

Aproape o replică după vasul antic cu această ştampilă....



 Descris drept "costum naţional dacic copii". Naţiunea dacică?

 Draco+ouroboros=love



Aş dori nişte dovezi legate de faptul că dacii purtau amulete de acest gen, explicaţia legăturii dintre spirală şi nemurirea naţiei, cine a "tradus" lupul dacic, cine şi unde a găsit pătratul lângă mesagerul lui Zamolxe, care sunt vasele dacice cu reprezentări de peşti, şi ce caută ciocanul lui Thor în toate astea....

"Amuletele sunt nelipsite de la popoarele antice, inclusiv de la daci, acestea oferind protecţie purtătorului. Ele aveau diferite simboluri, cele puse la dispoziţia voastră având următoarele seminificaţii:
Spirala – semn ermetic, caracteristic poporului dac, semnul nemuririi natiei, al raspandirii in spirala, spre infinit;
Dracones – simbol solar, care se traduce astfel, prin tatal-lupul alb am ucis sarpele si am restabilit evolutia ascendenta si ordinea fireasca a universului;
Cercul cu linie verticala – semn al separarii sexelor, semn mai mult feminin, foarte intalnit in aria populara si pe poarta lui Brancusi;
Patratul bicolor (alb si rosu) – simbol gasit langa un tanar, mesager al lui Zamolxe, reprezentand mai multe patrate, taiate in diagonale si formand tringhiuri isoscele pitagoreice. Este semn complex, sugerand armonia din universul creat;
Pestele – simbol precrestin, gasit pe multe vase dacice, simbolizand apa, intelepciunea divina, de influenta indo-europeana si pelasgica;
Roata solara – de inspiratie celtica, ca semn al soarelui, era folosit cu rol tamaduitor, pentru alungarea raului sau ca insemn funerar. in traditia populara, are sens de fertilizare a pamantului, semn pentru un an roditor….roata cu patru spite, care da sens miscarii este inspirata din „ciocanul lui Thor”

luni, 24 august 2015

Traista

Ştim că hainele popoarelor antice nu aveau buzunare şi că în locul acestora se foloseau săculeţi legaţi la centură sau un fel de genţi de piele (pe care romanii le numeau loculus şi făceau parte din bagajul fiecărui legionar de exemplu). Nicăieri însă nu se descriu sau nu sunt reprezentate "genţi" dacice, ceea ce lasă loc unei noi interferenţe din portul popular, respectiv traista ţărănească.

Loculus roman reprezentat pe columnă

Dacă un element de îmbrăcăminte antic nu este cunoscut, nu văd de ce trebuie înlocuit cu unul modern, clar asociat mediului ţărănesc sau mai exact comerţului pseudo-popular de la orice colţ de stradă. La fel de bine atunci am putea folosi pungi textile, poşete de piele, sau ghiozdane tricotate, doar sunt şi ele din materiale naturale!


Reprezentant prototip a dacului modern, Gerula poartă şi iţari ţărăneşti, nu dacici, şi desigur, neatestata traistă ţesută.

Desigur, şi sandalele-şlap contribuie la frumuseţea costumului.

vineri, 21 august 2015

Dacul şi mandala

"MANDALA (cuv. sanscrit „cerc”) s. f. Mulțime de cercuri și pătrate combinate în mod variat, pentru a construi o diagramă, care, în unele religii orientale, reprezintă un simbol al cosmosului și diversele conexiuni cu divinitatea; folosită adeseori ca suport pentru concentrare și meditație." [DEX]
Ei bine, dacă te concentrezi mult asupra trecutului dacic, de atâtea necunoscute şi contradicţii începi să vezi cercuri şi pătrate în faţa ochilor, combinate în mod variat! Şi dacă mai pui că dacii au întemeiat toate civilizaţiile serioase, normal că poţi combina mandala sanscrită, toate simbolurile culorilor, şi desene cu daci, să aibă şi lumea ce colora!


Dovadă că totul se leagă:
"Albul .... e culoarea zăpezii neatinse, de pe piscurile munţilor. Şi a lupului alb, un simbol al înţelepciunii în cultura dacică. Albi erau norii spre care dacii aruncau săgeţi când trimiteau mesaje zeilor. Tot albă era şi spuma valurilor în care se scălda Zeul Mării Negre. Albe erau şi bărbile înţelepţilor daci." [Mihai Ionuţ Grǎjdeanu si Mǎdǎlina Corina Diaconu]


Aşadar, o lectură perfectă pentru cei cărora le place să coloreze şi să citească [despre] bărbi.
Cel mai grav însă este că cineva împuie capul copiilor cu aşa ceva. Vivat Şcoala Altfel!

duminică, 16 august 2015

Daci în opinci

Dacă două lucruri, separate în timp de peste o mie de ani, seamănă între ele, dar nu există nici o dovată a înrudirii lor, atunci cel mai probabil ele nu au evoluat unul dintr-altul ci asemănarea este fie o concidenţă fie se bazează pe funcţionalitatea similară. Este vorba despre foarte des asumata asemănare dintre opincile ţărăneşti şi încălţările dacilor. Ei bine, chiar nu există nicio dovadă a înrudirii lor, iar toate reprezentările antice de daci (Columna, numeroasele statui de la Roma) arată în picioarele vitejilor traci nişte pantofiorisandle, mai mult închise, cu vârful rotunjit. Aşadar, deşi înţeleg că e mult mai comod să porţi nişte opinci cumpărate de la un târg popular decât să cauţi tiparul şi să meştereşti calcei, dacă vrei să nu dai în anacronisme, nu asocia costumul dacic cu încălţări cu vârf ascuţit.


 
 

vineri, 14 august 2015

Bucate daciforme

Astăzi este sărbătoare, aşadar m-am gândit să vă propun, ca între femei, nişte reţete mai speciale, care să reflecte pasiunea noastră comună. Vom începe cu aperitivul, o salată de viezure şi balaur, frumos decorată cu morcovi şi castraveciori din grădina proprie. Să fiţi atente când decoraţi platoul, să redaţi fidel mişcarea şi eleganţa stindardului bătut de vânt.


Urmează ceva dulce, de exemplu două torturi. Unul este daco-roman, să nu fie cu supărare, şi dacă soldăţeii nu sunt chiar pretenoşi, atunci putem presupune că au ajuns măcar la pace după ce eu renuntat reciproc la scuturi şi fiecare îl are în păstrare pe al celuilalt. Cel de al doilea tort este pentru Şefu, deci trebuie să iasă bine, chiar dacă are limba niţel cam neagră. Oricum, el să fie mulţumit.

 


joi, 13 august 2015

Tăiş

Dacă tot vorbeam de falx, mai trebuie să ţinem minte trei cuvinte: taie pe interior! Aşadar, dragi neo - daci, aveţi niţică grijă cum ţineţi armele curbe, să nu (mai) încălcăm logica lor şi ceea ce le-a făcut celebre, respectiv tăişul pe interior. Aşa nu:




Asumare protestatara

Mă rezum să observ modul în care dacii şi mitul cu iz naţionalist al justei lor rezistenţe împotriva Imperiului invadator au fost incorporate într-o serie de proteste contemporane. Sloganuri şi însemne dacice au fost adoptate şi afişate în cadrul mai multor cauze anti ACTA, Roşia Montana, românii din Covasna şi Harghita, anti Ponta şi cine stie mai câte...





luni, 10 august 2015

Falx duios

Exista iubire de ţară, deci de strămosi, şi prin extensie, de simbolurile acestora. Aşa s-a nascut iubirea de falx, o ciudată duioşie exprimată tactil şi vizual. Ce bine că Freud nu a auzit de ea, mai ales că pare a se manifesta la reprezentanţii ambelor sexe. Oare asta făceau neînfricaţii daci şi consoartele lor în timpul liber?