In general femeile sunt considerate mai conservatoare si mai legate de traditie, insa nu si dacele (aka femeile dacilor, dacitele, dacoaicele). Ele par sa fi fost mult inaintea timpului lor, foarte provocatoare si desnude, tatuate, cu par vopsit si rasta, ba chiar cu bijuterii din viitor (din fimo - pasta polimerica). Dacele erau cool.
vineri, 18 decembrie 2015
marți, 24 noiembrie 2015
Imagine si text
Dacomanii au descoperit ca pot imbina imaginea si textul, pentru a fi mai pertinenti si mai persuasivi, pentru a sublinia simtirea si trairea crezurilor lor. Asa au aparut minunatele sloganuri despre si cu daci, Dacia, tarani romani, stapanirea lumii, si reinviere. A neamului, desigur.
sâmbătă, 31 octombrie 2015
Mai am un singur dor...
...sa aflu cine e Daniel Roxin, in afara de zeul cunoasterii si al adevarului, de tatal tracilor, dacilor si al romanilor adevarati, de autor de succes si educator al noilor generatii de mici daci. Stie cineva? Si, ca sa ajungem la domeniul de interes de fapt, ce cauta ca indrumator al unei trupe de reenactment? Invitat de adolescentii care au crescut cu "Legendele dacilor", "Magia la daci" si "Micul dac"?
miercuri, 14 octombrie 2015
Zamolxe erou literar
In ciuda inexistentei a mai mult de o fraza intreaga despre Zamolxe in toate sursele antice, cine doreste informatii suplimentare poate consulta doua lucrari perfect lamuritoare, aparute mai recent: Viata lui Zamolxe (2011) si Zamolxe Arianul (2010).
Prima carte, a deja celebrului printre cunoscatori Octavian Sarbatoare, este prezentata astfel:
"Zamolxe Arianul, Salvator al geto-dacilor, străbunii poporului român, a trăit în acelaşi timp istoric cu mari personalităţi ale gândirii umane din toate timpurile, Pythagoras, Buddha, Mahavira, Confucius, Lao-Tsu, profetul Zaharia.
Prima carte, a deja celebrului printre cunoscatori Octavian Sarbatoare, este prezentata astfel:
"Zamolxe Arianul, Salvator al geto-dacilor, străbunii poporului român, a trăit în acelaşi timp istoric cu mari personalităţi ale gândirii umane din toate timpurile, Pythagoras, Buddha, Mahavira, Confucius, Lao-Tsu, profetul Zaharia.
Erou civilizator al neamului său, Zamolxe a fost la vremea aceea Mare Preot, rege şi apoi zeificat.
Emergenţa
conştiinţei dacice la românii de azi face ca spiritualitatea zamolxiană
a înţelepciunii să fie calea renaşterii neamului românesc, în
condiţiile în care omenirea se găseşte într-o criză de viziune
existenţială.
Actualele
generaţii umane sunt martore ale unor evenimente cosmice remrcabile ce
acţionează ca surse energetice în inducerea unor noi stări de conştiinţă
individuală şi colectivă.
Spirala
ciclică a istoriei trezeşte neamul românesc şi îl reînscrie la viaţă
prin reconstituirea spiritualităţii native bazată pe Legile Frumoase
zamolxiene şi prin readucerea centralităţii ei în Munţii Carpaţi -
temelia noastră milenară."
Cea de a doua are avantajul unei coperti mai atragatoare si meritul de a se auto-declara la capitolul beletristica. Lucrarea il are drept autor pe si mai celebrul Pavel Corut, iar editura poarta, deloc surprinzator, acelasi nume:
luni, 5 octombrie 2015
Seminarii si proiecte paradiziace
Se stie deja cum multe proiecte ajung in momentul disperat al cursei contra cronometru de cheltuire a banilor. Sau cum altele incep printr-o cursa trepidanta de cautare a unor idei crete care sa justifice un proiect "aranjat". Ei bine, dacii pot fi o solutie in ambele cazuri.
Discutam despre o prezentare (Mestesuguri/ mestesugari din orasul Covasna), parte dintr-o conferinta (cu tema integrarii mestesugurilor traditionale in turismul
local/regional), in cadrul unui proiect („MESTERUL TURISTIC - Integrarea
abilitătilor mestesugaresti in turismul local - alternativa viabila de
revitalizare a spatiului rural”). Nimic din toate aceste detalii nu justifica amestecul dacilor, cu atât mai mult cu cat ei apar invaluiti in stereotipurile si asocierile deja cunoscute: lupul dacic si tricolorul, portul dacic si portul popular, incluzând chimirul dacic si camasa dacica cu maneci bufante, dar si unele noi: sica-iatagan, bundita dacica cu ciucuri, si scutul dacic din lemn sculptat, mic si stramb.
Dorim proiectului mult succes!
sâmbătă, 26 septembrie 2015
Incredibila matriţă
coord. Gelu Florea, Ed. Mega, Cluj-Napoca, 2015
In sfârşit o descoperire de excepţie din mediul dacic (sau mai corect, un import de excepţie) este publicată rapid şi în detaliu, într-un volum cu prestanţă, care oferă informaţii abundente şi analize de specialitate. Desigur, fiecare e liber să intrepreteze şi să rămână cu întrebări practice legate de modul în care această matriţă era efectiv folosită, însă rapiditatea şi complexitatea volumului (cu măsurători specializate şi analize interdisciplinare) a oprit parcă comentariile din mediul virtual. Nu am văzut aberaţii dacomane pe această temă şi sper ca aportul pertinent al istorificilor să fie o soluţie în liniştirea apelor dacice virtuale...
vineri, 25 septembrie 2015
Super pileushi
Caciula dacica a fost preluata de catre echipa nationala de rugby, e purtata de miri la nunti, ba chiar de bebelusi la botez. Tot acest interes era de asteptat sa genereze unele excese, respectiv mot supra dimensionat, decor cu cruci, sau stofa flanelata. In fine, cine stie, doar si romanii faceau statui de daci mai mult din amintiri...
echipa de rugby cu caciuli strumfesti
OK, desi ma strange
vineri, 18 septembrie 2015
Benzi desenate cu daci - revenire la anii '70
Regimul comunist a marsat mult pe mitologizarea dacilor, tesand cu multa grija propagandistica imaginea lui Ceausescu drept un nou Burebista. Unul dintre mijloacele de raspandire a epicei paralele a constat in benzi desenate, realizate in anii 1970, intitulate, desigur, chiar Burebista. Ideea a fost reluata recent de cercul lui Daniel Roxin, prin seria Legendele dacilor, care pare mai putin coerenta in scop, marsand pe un fel de "magicizare" a dacilor (actiuni complet fanteziste, cu triunghiuri sacre, luminite pe cer, cunostinte oculte din carti dacice !?, codrul frate cu dacul etc.)
Sunt interesante si reclamele acestor reviste, prezentate ca parte din "curentul dacic" in care insa sunt antrenati un tip cu tricou cu Elvis, altul pe un car neolitic animat indicat drept "Cucuteni brand de tara", apare tricolorul, se striga "Geto Dacia". Or fi glume interne, dar totusi, le-a citit cineva critic?
Sunt interesante si reclamele acestor reviste, prezentate ca parte din "curentul dacic" in care insa sunt antrenati un tip cu tricou cu Elvis, altul pe un car neolitic animat indicat drept "Cucuteni brand de tara", apare tricolorul, se striga "Geto Dacia". Or fi glume interne, dar totusi, le-a citit cineva critic?
Revista Burebista
Legendele Dacilor (4 numere aparute)
luni, 7 septembrie 2015
Dyanna, ruda cu Tomiris
O cunoasteti pe Diana? Ei bine, dacii o cunosteau, desi, scriind ei mai ciudat, varianta lor era Dyanna. Persista totusi unele dubii, daca era printesa, sau patroana de editura. Descrierea cartii care ii nareaza aventurile nu ne lamureste prea mult:
"Suntem cel mai vechi popor din acest colţ al Lumii Stelelor.
Zamolxa ne-a îndrumat să vieţuim la Pieptul Mamei Pământ, să lucrăm în
Inimă şi lut, în foc şi piatră, în lemn şi în cusătură în acest loc şi
să-l transformăm într-o Grădină a Maicii noastre Cereşti."
Editura: Dhyanna
Poate totusi e ruda si cu Zamolxa....
miercuri, 2 septembrie 2015
Neo-Zamolxianism
Cu toţii am văzut imaginile cu yogini de la Sarmizegetusa, am chicotit în barbă auzind cunoscuţi vorbind foarte părtunşi despre energia, tunelurile, şi trecutul care vibreaza în munţii dacilor, dar nu ştiu câţi ne dăm seama de latura extremă a mişcării. Este fascinant modul în care aceşti oameni inimoşi şi inspiraţi revendică evenimentele de reenactment, încearcă să teoretizeze aceste fantezii compensatorii (în lucrări cu aparat critic!), ba chiar organizează nunţi şi ritualuri ale focului sacru la templul lui Zamolxe de la Detunata, cred în Dumnezeu şi Dumnezeea, în Isus fiul Daciei şi multe altele minunăţii. Parcă tot mai drăguţi sunt cei care se ţin de mână în cerc prin sanctuare...
Octavian Sarbatoare, The Foundations of Zamolxiana New Religious Movement, 2014:
luni, 31 august 2015
Femeile dace
Asupra consoartelor dacilor plantează misterul. Nu suntem decişi nici cum să le numim: dăcoaice, dace, femeile dacilor, chiar dăciţe. DEX-ul indică forma "dace", deşi nici aşa nu sună chiar bine. Informaţiile antice sunt şi ele foarte firave. Cel mai adesea ne raportăm la reprezentările de pe Columnă, dar asta nu împiedică reconstituiri destul de fanteziste de costum şi mai ales de ritualuri în care ar fi putut fi implicate astfel de doamne, sau şi mai bine - dansatoare, iele, sau preotese.
Pentru sinteza informaţiilor existente, recomand: FEMEILE DACILOR
Iar pentru reconstituiri fanteziste, ofer imagini:
Un costum perfect pentru gătit: cunună de flori, "pafta", eşarfă inutilă, şi blană pe umeri.
Ritualul roţii aprinse cu făclia (!?)
Unde or fi atestate arcaşe dace?
sâmbătă, 29 august 2015
Dacul şi pomul de Crăciun
Prezentare de costum dacic. Barba şi părul lung incluse.
Exemplul nr. 1:
Exemplul nr. 1:
- - cămaşă, centură, căciulă, scut, armă, pelerină
- - colan cu pandative-cui
- - încă un colan
- - colier cu mărgele colorate din pastă de sticlă
- - fibule pe umeri
- - blană în miez de vară
- - traistă atârnată la centură
- - tricou negru (autentic)
- - apărători de încheietură (neatestate)
- - cămaşă din solzi de piele (cârlionţaţi)
- - colţ-pandantiv
- - piele tăbăcită, purtată în miez de vară, prinsă cu lanţ
- - pileus cu cruci şi broderie aurie
- - curea de piele cu corn de băut
vineri, 28 august 2015
Magie dacică
"În vremurile de demult, Dacia
era un ținut plin de mister și de frumusețe, un loc unde eroi și ființe
cu puteri magice se întâlneau pentru a porni împreună în aventuri
minunate.
Din acele timpuri de legendă, în care oamenii se credeau nemuritori, au ajuns până la noi poveștile unor întâmplări uimitoare."
Aceasta este descrierea unei magice cărticele scrise de către Daniel Roxin. Radio Erevan ar confirma, precizând:
- oare unde a dispărut frumuseţea şi de ce?
- dacă doar se întâlneau în Dacia, oare unde locuiau fiinţele magice? exista un centru şi mai vechi şi mai magic?
- cum au ajuns poveştile uimitoare până la autor? deşi, fiind doar trei povestiri, o inspiraţie supraumană pare mai acceptabilă.
- cum rezistă pagina la atâtea adjective mirabolante?
- care erau eroii în discuţie? Lupul Alb? Diegis? Sânzâienele?
- care erau eroii în discuţie? Lupul Alb? Diegis? Sânzâienele?
Măruntele indicii ale faptului că dacii apelau într-adevăr la practici magice sunt însă mult mai sexuale şi mai belicoase decât Legenda Marelui Lup Alb, Diegis și Noaptea de Sânziene, sau Comoara lui Decebal. Micile figurine antropomorfe în cauză par a fi fost folosite în stil voodoo, deoarece prezintă cavităţi în zone vitale. Aşteptăm un autor inspirat care să nareze şi povestea lor....
joi, 27 august 2015
Comerţ dacic
Orice am spune, "dacii" se vând bine. Găseşti de toate, de la căciuli, apărătoare de braţ, traiste populare, statuete, tricouri, căni, şi bijuterii, la stickere de maşină. Ce diferă însă este aspectul acestor creaţii şi modul în care combină, mai mult sau mai puţin absurd, simbolurile din algoritmul naţionalismului: daci şi tricolor, daci şi sloganuri (mândru să fiu dac, urmaş al lui Decebal, dacii liberi, noi suntem daci), daci şi simboluri populare (floarea/copacul vieţii), daci şi (paleo)creştinism etc.
Aproape o replică după vasul antic cu această ştampilă....
Descris drept "costum naţional dacic copii". Naţiunea dacică?
Draco+ouroboros=love
Aş dori nişte dovezi legate de faptul că dacii purtau amulete de acest gen, explicaţia legăturii dintre spirală şi nemurirea naţiei, cine a "tradus" lupul dacic, cine şi unde a găsit pătratul lângă mesagerul lui Zamolxe, care sunt vasele dacice cu reprezentări de peşti, şi ce caută ciocanul lui Thor în toate astea....
"Amuletele sunt nelipsite de la popoarele antice, inclusiv de la daci,
acestea oferind protecţie purtătorului. Ele aveau diferite simboluri,
cele puse la dispoziţia voastră având următoarele seminificaţii:
Spirala – semn ermetic, caracteristic poporului dac, semnul nemuririi natiei, al raspandirii in spirala, spre infinit;
Dracones – simbol solar, care se traduce astfel, prin tatal-lupul
alb am ucis sarpele si am restabilit evolutia ascendenta si ordinea
fireasca a universului;
Cercul cu linie verticala – semn al separarii sexelor, semn mai
mult feminin, foarte intalnit in aria populara si pe poarta lui
Brancusi;
Patratul bicolor (alb si rosu) – simbol gasit langa un tanar,
mesager al lui Zamolxe, reprezentand mai multe patrate, taiate in
diagonale si formand tringhiuri isoscele pitagoreice. Este semn complex,
sugerand armonia din universul creat;
Pestele – simbol precrestin, gasit pe multe vase dacice,
simbolizand apa, intelepciunea divina, de influenta indo-europeana si
pelasgica;
Roata solara – de inspiratie celtica, ca semn al soarelui, era
folosit cu rol tamaduitor, pentru alungarea raului sau ca insemn
funerar. in traditia populara, are sens de fertilizare a pamantului,
semn pentru un an roditor….roata cu patru spite, care da sens miscarii
este inspirata din „ciocanul lui Thor”
marți, 25 august 2015
Abonați-vă la:
Postări (Atom)